Koeiesofie

KoeiesofieOnze filosofie op de koe

Van oudsher hebben we een boerderij waarin de traditionele Holstein koe zorgt voor de nodige melkproductie.

Begin jaren zeventig zijn mijn vader en grootvader begonnen met het inkruisen van het Holstein Frisian (HF) ras op hun overwegend Frisian Holstein(FH) veestapel. Zoals op de meeste bedrijven heeft mijn vader destijds gekozen voor de verdringingskruising. Dit heeft er toe geleid dat de gehele veestapel begin jaren negentig uit 100% HF bestond.

Wanneer doe je het goed als boer? Gaat het om de melkproductie, gaat het om de melkprijs of gaat het erom dat er balans is?

In 2005 kwamen wij tot de conclusie het er om gaat een filosofie te hebben die bij je past. Dus hebben we veel van het oude en het vertrouwde overboord gegooid en zijn we gaan werken aan ‘ons’ bedrijf.

Zoals gezegd geloven wij in gelukkige koeien. Dat is dus het aller belangrijkste. Je krijgt gelukkige koeien door ze te houden op een manier die past bij jou als boer of boerin. Voor ons hield dat in dat we een koe in onze stal moesten hebben die goed voor zichzelf kan zorgen.

We hebben het stamboek Holsteins ras losgelaten en zijn gaan “inkruisen”, zoals dat heet. Dat houdt in dat we een Holstein koe een kalfje hebben laten krijgen van een ander ras stier een kruisling dus.

Waarom? Die vraag krijgen we vaak: omdat dat het werken met HF-ras voor onze situatie niet optimaal was. Het HF-ras levert koeien die puur op productie gericht zijn: topsporters, die qua voeding, huisvesting en verzorging speciale aandacht nodig hebben om hun top-prestatie te kunnen leveren. Daarbij kwam dat er maar een paar echt bloedlijnen over waren en er dus zo langzaam sprake was van inteelt.

Hierdoor vond er achteruitgang plaats van de secundaire dierkenmerken, zoals gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur. Al met al tijd om een radicale keuze te maken: terug naar de basiskoe.

Door ons HF-vee los te laten en te gaan werken met zogeheten “kruislingen” hoopten we een sterkere koe te krijgen die weliswaar minder melk geeft, maar op een “normaler” rantsoen, gemakkelijker kon functioneren. En met succes kunnen we gelukkig nu stellen.